Czekolada



 [Dieta Miłośniczek Czekolady, Carole Matthews, str 7]



Jako wielka miłośniczka czekolady uwielbiam ją w każdej postaci. Nic więc dziwnego, że jest obecna w moich ulubionych deserach, które często podjadam między stronami ;)
Wiem, że nie jestem jedyną czekoladoholiczką, z tej okazji zdecydowałam się podzielić z Wami sprawdzonymi przepisami z czekoladą w roli głównej. Przepisów szukam najczęściej w zeszycie mojej mamy, różnych książkach kucharskich, czasopismach oraz na stronach internetowych.
Zapraszam do spróbowania ;)


 
31 października 2012
Tarta z musem czekoladowym





Składniki na spód
:
50 g gorzkiej czekolady, połamanej, roztopionej (min. 60% kakao)
50 g masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki kakao
175 g ciastek degestive, pokruszonych
2 łyżki cukru pudru

Formę o średnicy ok 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), boki wysmarować masłem.
Wszystkie składniki na spód włożyć do food procesora (malaksera) i zmiksować na jednolitą masę. Masą ciasteczkową wyłożyć dno formy i boki do wysokości ok 3 cm. Wyrównać i schłodzić.


Składniki na mus czekoladowy:
150 g gorzkiej czekolady, połamanej (min. 60% kakao)
3 duże jajka + 1 żółtko
4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
3 łyżki cukru pudru

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, aż będzie gładka i błyszcząca.
W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
do roztopionej czekolady dodać alkohol i po kolei wbijać żółtka, miksując na zmianę z połową ubitych białek dla rozluźnienia struktury. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowany mus wyłożyć delikatnie na schłodzony spód z ciastek i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc.
Wyjąć z formy, delikatnie oddzielając nożem od boków, podawać.

Smacznego!


* nie dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych - zawiera surowe jajka
** jak roztopić czekoladę? najlepiej w kąpieli wodnej - do garnuszka nalewamy niedużo wody i gotujemy do wrzenia, na niego kładziemy miseczkę szklaną lub metalową, do której wkładamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Do czekolady nie może dostać się woda, pojemnik z czekoladą nie może również dotykać wody w garnuszku. Czekolada roztapia się od gorącej pary wodnej, mieszamy tylko od czasu do czasu.

[przepis pochodzi ze strony: Moje Wypieki]





12 maja 2013
Brownie



Składniki: 
300 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70%)
225 g masła
3 całe jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
275 g miałkiego cukru do wypieków
135 g mąki
1/4 łyżeczki soli


Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
1/3 ilości czekolady (1 tabliczkę 100 g) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić do lodówki.

Resztę połamać na kostki i rozpuścić w rondelku razem z posiekanym na kawałki masłem, na małym ogniu (Nie podgrzewać zbytnio masy, tylko rozpuścić i odstawić z ognia).
Jajka ubić na puszysto z wanilią i cukrem. Dodać masę czekoladową i razem miksować przez chwilę na wolnych obrotach. Dodać przesianą mąkę i sól, i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. 
Przełożyć do przygotowanej formy i posypać startą czekoladą z lodówki. 
Piec przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

[przepis pochodzi ze strony: Kwestia Smaku]

1 komentarz:

  1. Zarówno Brownie jak i tarta z musem czekoladowym wyglądają smacznie. Narobiłaś mi smaku :) Pycha!!! Z przyjemnością wypróbuję przepisy :)

    OdpowiedzUsuń